Tarihten günümüze kadar var olan doğal afetler yangın, depremler, sel, tsunami, Yanardağ patlamaları gökyüzü olayları Veba ve virüs hastalıkları psikolojik açıdan zorlayıcı durumlardır. 2019’un sonunda Çin’de ortaya çıkan Covid- 19 salgının etkileri hala sürmektedir. Pandemi dönemi sonrası psiko-sosyal destek, kişinin yaşadığı sosyal izolasyon ve yalnızlaşma hissi, ev içi ve dışı sorumlulukların yükü, ekonomik sebepler, kayıplar ve sağlığa yönelik tehdit konularını içerir.
Pandemi Döneminde Psikolojik Etmenler
Covid-19, Hem kişisel olarak hem toplumsal hem de tüm dünyada baş etmesi zorlayıcı durumlara yol açmıştır.
Pandemi dönemlerinde kişinin kendi sağlığını ve yakınlarının sağlığını koruma konusunda kaygıları artmaktadır.
Evde kalma süresi ve sosyal izolasyon süresinin artması kişide Yalnızlık olgusunun tetiklenmesine ve depresif bir ruh haline neden olabilir.
Koronavirüs hastalığı, Kimi insanlarda öldürücü etkiye sahip iken kimi insanlarda hastalık belirtisi dahi olmamaktadır. Psikolojik olarak da her insan Farklı düzey ve derecelerde etkilenir.
Salgın Döneminde Zorlayıcı Olaylarda Baş Etme Yöntemleri
- Düzenli Spor ve Hareket
Salgın döneminde hem fiziksel bağışıklığı güçlendiren hem ruh sağlığına iyi gelen unsurlardan biri düzenli spor yapmak ve hareketli yaşamaktır. Günlük 30 dakika hafif derecede Spor sağlık otoriteleri tarafından önerilir. Yürüyüş, bisiklet koşu gibi sporlar tercih ediliyorsa Mümkünse tek başına, değilse az kişi ile 2 metre mesafe bırakılarak ve hijyen kurallarına uygun olarak yapılmalıdır. Spor ve hareket sadece salgın döneminde bağışıklığı yükseltmek ile kalmaz aynı zamanda pek çok kronik hastalığa da yakalanma riskini azaltmaktadır.
- Pandemi Döneminde Beslenmenin Önemi
Salgın görevinde evde oturma süreci arttığı ve hareketlilik sınırlaması olduğu için düzensiz beslenme kilo problemlerine yol açmaktadır. Bu dönemde hamur işleri tüketimi sınırlandırılarak taze meyve sebze tüketimi artırılmalıdır. Vücudun bağışıklığını yükselten ve bağırsak florasını Onaran sarımsak Soğan gibi gıdalar ile evde yapılan tüm fermente ürünler (kefir yoğurt turşu) bol miktarda tüketilirse Bağışıklık sisteminin kuvvetlenir.
- Uyku düzeni
Pek çok güzelim salgı döneminde uyku üzerinde değişiklikler ortaya çıkmıştır. Uyuyamamak veya uyuduktan sonra birkaç saat içinde uyanarak uykuyu sürdürememek gibi durumlar sıkça görülür. Genel düşünce yoğunluğu ve stresten kaynaklanan bu tip durumlar için uyku öncesi gerilime neden olan ve stres kaynağı ekranlardan uzak durularak hafif müzik dinleme, kitap okuma ve sevilen bir hobi ile uğraşma gibi yöntemler kullanılarak uykuya rahat girilirse sabah rahat ve dinlenmiş olarak kalkılır.
- Kişisel Gelişime Katkı Sağlayıcı Aktiviteler
Salgın sürecinde bireysel olarak kendini mutlu etme becerisi geliştirilir. Bunun için krizi fırsata çevirerek kişisel gelişime katkı sağlayıcı bir aktivitede bulunabilir. Kendi mesleğiniz, merak ettiğiniz bir alan, kişilik gelişimine katkı sağlayacak bir aktivite, Müzik aleti çalmak ve yemek yapmak gibi bir hobi edinilebilir. Arzu edilen tüm alanlara internet üzerinden ücretsiz öğretici programlar izlenerek bu süreç daha sağlıklı olarak değerlendirilir.
Alanya psikolog ve Danışmanlık Merkezi pandemi dönemi sonrası zorlayıcı etkenlerle mücadelede psiko-sosyal destek sağlamaktadır.