Evlilik; kişinin hayatındaki birkaç önemli dönüm noktasından biridir. Çiftlerin sağlıklı ve mutlu birliktelik kurabilmesi için hem bireysel olarak hem çift olarak yaşantıları etkilidir. Çift ve evlilik terapisi bireysel özelliklerden faydalanarak çiftin uyum sürecine katkı sağlayan yöntemler içerir.
Çift ve Evlilik Terapisi
Türkiye ve dünyadan pek çok psikolog mutlu bir evliliğin sürdürülebilmesi için çiftlerin hem biyolojik hem psikolojik ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini savunur. Mutlu ve huzurlu bir evlilik bireyin genel yaşantısına daha olumlu etkilemeye katkı sunarken mutsuz bir evlilik ise bireyin yaşantısını olumsuz yöne doğru sürüklemektedir. Evlilik danışmanı, her çiftin zaman zaman yaşadığı belli başlı problemleri tanımlayarak gereken yöntemlerle çiftin arasındaki uyum sürecini arttırmayı hedefler.
Kişinin bireysel olarak yaşamda var olabilmesi, çiftin birbiriyle uyumunun artırılması, cinsel davranış ve beklentiler, sosyal hayat ve ekonomik – finansal durum, çevresel ve toplumsal etmenler, fiziksel ve genel sağlık durumu gibi nedenlerin tümü kişinin evliliğindeki mutluluğu etkilemektedir.
Aile Danışmanlığı Amaç ve Hedefleri Nelerdir?
Evlilik, Çift olarak uyumlu olmayı ve anlaşmayı gerektirdiği kadar gelecek nesilleri oluşturacak çocukların yetişmesi için bir aile ortamı sağlar. Evlilik terapisti çiftin mutlu bir evlilik sürdürebilmesi ve birbirlerini uyum sürecini artırdığı gibi eğer varsa çocuklarla olan iletişimi de ele alır. Çocuk yetiştirme tutumları her iki bireyde de belli noktalarda benzerlik veya farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu çocuklar yetiştirmek için anne ve babanın sürekli benzer yaklaşım içerisinde bulunması zorunlu değildir. Ancak iletişim dili çatışmaları engellenmesi çocukta güvenli bağlanmayı sağlar. Bu yüzden çiftler arasında çocuk yetiştirme tutumlarına dair belli noktalarda ortak yaklaşımların ve kaliteli ortak zaman geçirmenin arttırılması için çalışmalar önerilmektedir.
Her bireyin farklı özelliklere sahip olması gibi her evlilik de birbirinden farklıdır. Evli Yaşama biçimi ve tarzları da farklılık gösterir. Önce bireyleri kişisel olarak tanıyarak çiftlere yaklaşım ve metotlar sunmak önemlidir.
Evliliğimi Nasıl Mutlu Bir Hale Getirebilirim?
Bireysel iyi oluş hali evliliği daha iyi hale getirirken evlilikteki iyi oluş hali de bireysel iyi oluş halini etkilemektedir. Evlilikte başarıda bireylerin birbirine pozitif yaklaşım ve toplumları önemlidir. Bireysel olarak mutluluğu arttırmak evlilik mutluluğunu etkiler ve evlilik mutluluğunu artırmakta bireysel mutluluğu artırır. Dolayısıyla öncelikli olan kişinin kendi mutluluğunu yaratmasıdır. Bir evliliği incelerken üç temel kategori göz önünde bulundurulur.
- Bireysel durum ve mutluluk
- Çift olarak sağlanan mutluluk
- Çevresel Faktörler
Sağlıklı bir evlilik; sevgi, saygı, bağlılık, işbirliği ve güven içerisinde yürür. Bireysel yapıcı tutum, problemler ve Stresle baş edebilme seviyesi, Çift olarak çıkan çatışmaları ve problemleri önleyebilmek yeteneği ve iyi iletişim kurabilme seviyesi önemlidir. Bireysel ve çift olarak sağlanan faktörlerin dışında çevresel etmenler de etkilidir.
Karşılaşılan en büyük problemlerden biri çiftlerin yeni bir aile kurmalarına rağmen kendi anne ve babalarından tam olarak ayrışamayıp, özerk bir hayat kuramayıp bireyselleşememesidir. İş stresi, ev içi ve ev dışı sorumluluklar, yaşamın getirdiği güçlükler, borçlar, sağlık sorunları bireysel yaşamı ve evliliği olumsuz yönde etkileyen diğer çevresel faktörlerdir. Evli daha mutlu bir hale getirmek için yukarıda belirtilen üç temel kategori iyileştirilme ye çalışılır.
Çift ve evlilik terapisi, aile danışmanlığı hizmetinde Alanya psikolog ve terapi merkezi olarak hizmetinizdeyiz.