Bağımlılık başka bir nesne, kişi veya olayın iradesi ve baskısı altına girecek kadar duyulan önlenemez bir istektir.
Bağımlılık Nedenleri
Bağımlılığı nedenlerini klasik psikoterapistler veya psikodinamik kuram ve yaklaşımlarına göre bazı farklılıklar gösterir. Farklı bağımlılıkların ise farklı bağımlılık sebepleri vardır. Fiziksel durum, genetik yatkınlık, nöropsikolojik etmenler, geçmiş yaşam deneyimleri etkilidir. Örneğin madde ve uyuşturucu bağımlılığı, bir beyin hastalığıdır, şeklinde nitelenir. Oysaki oyun bağımlılığı veya alışveriş biriktirme ve istifleme bağımlılığı gibi bağımlılıkların beyin hastalığından çok sosyal olgularla baş etmedeki güçlük gibi nedenlere dayanabilir. Kişiler dış dünyanın zorluklarına baş etme noktasında eksiklik veya beceriksizlik yaşadığında bir kaçış veya savunma mekanizması olarak belli bağımlılıklar geliştirebilir. Bağımlılık mücadele öncelikle kişiyi reddetme seviyesinden kabul etme ve bağımlılıktan kurtulmaya niyet etme seviyesine getirmekle başlar.
En Sık Karşılaşılan Bağımlılıklar Nelerdir?
Bir nesne, kişi veya olaya duyulan istek normal düzeyde mi yoksa bir bağımlılık mı? Bunu belirleyen faktörler ölçülmektedir. Belli bir durumdan Kaçmak için mi kullanılır? Bırakmak isteyip de engellenemez veya önlenemez bir seviyede midir? Varlığı ve devam etmesi günlük hayatın sosyal yaşamı olumsuz etkilemekte ve rutin işlerden alıkoymakta mıdır? Tüm bu sorular çerçevesinde Aşağıdakilerin bağımlılık seviyeleri incelenerek tedavi programı oluşturulur.
- Alkol bağımlılığı
- Sigara bağımlılığı
- Uyuşturucu ve madde bağımlılığı
- Kumar bağımlılığı
- Bilgisayar- ekran bağımlılığı
- Oyun bağımlılığı
- Adrenalin bağımlılığı
- Alışveriş bağımlılığı
- Toplama biriktirme istifleme bağımlılığı
- Seks bağımlılığı
- Diğer
İhtiyaç mı Bağımlılık mı?
Bir nesne veya olayın ihtiyaç mı bağımlılık mi olduğunu belirlemek için beni teoriler geliştirilmiştir. Bağımlılık seviyesi ve ihtiyaçlar hiyerarşisine göre uygulanan tedavi programı değişir. İlk basamaklar ve seviyeler doğal ve kontrol edilebilir. Son basamaklar ve seviyeler kontrol edilemez bir hale dönüşerek kişinin hayatını olumsuz etkiler.
- İhtiyaç
- Dürtü
- Arzu
- Güdü
- Alışkanlık
- İlgi
- Takıntı
- Saplantı
- Bağımlılık
Çözüm Odaklı Kısa Süreli Psikoterapi ile Bağımlılıklardan Nasıl Kurtuluruz?
Psikoterapi yöntemi sigara ilk yöntemleri arasında en sıklıkla tercih edilen yöntemdir. Gelişen çağa ayak uyduran mı içinde kısa süreli terapi metotları oluşturulmuştur. Kişinin zihninin büyük bir çoğunluğu bilinçaltı veya bilinçdışı denilen bölümde gerçekleşir. Terapi yöntemi ile Danışan ile kurulan bağ kısa sürede çözüm odaklı yaklaşımla tedavi edilir.
Bağımlılık tedavisi kısa süreli dinamik psikoterapi yöntemi ile mümkündür. Psikoterapi danışanların psikolojik sorunlarını kendi istedikleri yönde değiştirmeleri, algı anlayış tutum ve davranışlarında olumlu yönde dönüşe bilmeleri için yapılmaktadır. Ego psikolojisi, istenç psikolojisi, kişilerarası psikoloji gibi durumlar değerlendirilerek bütüncül bir tedavi programı uygulanır.
Alanya psikolog ve Psikolojik Danışmanlık Merkezinde sadece bağımlılıklar değil farklı psikolojik durumlar ve etkili sonuç için kısa süreli psikoterapi yöntemi kullanılmaktadır.