Obsesif kompulsif bozukluk, pek çok kişide karşılaşılan takıntı hastalığı olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Kişilerin kendi istekleri dışında sürekli olarak aklına gelen ve kişinin düşünmeyi bırakamadığı durumlara bağlı olarak gelişir. Düşüncelerin yoğunluğu arttıkça hastalarda kaygı nöbetleri ve dürtüler ortaya çıkmaya başlar. Rahatsızlık günlük hayatın akışını etkileyecek derecede olabilir. Başlangıç aşamasında sahip olduğu belirtilerin hafif olması nedeniyle hastalar uzun süre rahatsızlığının farkına varamayabilir. Stresli bir yaşam tarzına sahip olan kişilerde daha sık rastlanabilir.
OKB belirtileri ise oldukça farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Genellikle hastaların sahip olduğu belirtiler ise şu şekildedir:
- Kirlenmeye karşı oluşan bir korku durumu olması
- Düzenli olmanın aşırı dereceye ulaşması ve simetri takıntısı
- Kendisinin zarar göreceğine veya sevdiklerine zarar geleceğinin düşünülmesi
- Başkalarının daha önce dokunmuş olduğu eşyalara dokunamama durumu ile karşılaşılması
- Eşyaların düzenli şekilde yerleştirilmemesi halinde hastaların rahatsızlık hissetmesi
- El yıkama alışkanlığının aşırı boyutlara ulaşarak sürekli olması halinde
- Temizliğin aşırı derecede yapılması
- Mikroplara karşı hastaların korku duyması
- Sürekli olarak yıkanmak ve temiz olmak istenmesi
- Herhangi bir şeyi sürekli sayarak kendini tekrar etmesi
- Kapıların kilitli olup olmadığını sürekli olarak kontrol etme durumunda
- Belirli şekilde belirli kalıplara karşı sürekli sayı sayma isteğinin duyulması
OKB hastalarının genel olarak gösterdikleri belirtiler listelenen şekildedir. Ancak bazı durumlarda rahatsızlığın farkına varılamaz ve tedavi sürecine girilemez. Bu nedenle rahatsızlığın fark edilmesiyle birlikte doktorlardan yardım alınması gerekir.
Obsesif Kompulsif Bozukluğunda Görülen Takıntılar Nelerdir?
OKB hastaları genellikle bir şüphe içindedir ve sürekli olarak tekrarlama ihtiyacı duyarlar. Bu nedenle pek çok şekilde takıntı durumu meydana gelebilir. Rahatsızlıkta çevresel ve psikolojik pek çok etken bulunur. OKB hastalarında görülen takıntılar genellikle şu şekildedir:
- OKB hastaları başkalarının kullandığı tuvaletlere girmek istemeyebilir. Bu durum mikroplardan korkma ve başkalarının mikroplarının kendilerine bulaşma ihtimalinden ortaya çıkar. El sıkışma, para alış verişi gibi çeşitli şekilde bulaşma korkusu ortaya çıkabilir. OKB hastalarının takıntıları arasında bu nedenler ile bulaşma korkusu yer almaktadır.
- OKB hastaları yaptıklarından emin olamayarak sürekli olarak kuşku duydukları bir durumla karşı karşıya kalabilirler. Kuşku korkusu olan hastaların sürekli olarak kontrol etme ihtiyacı beraberinde gelir. Ocakların, kapıların ve her şeyin kontrol edilmesiyle birlikte günlük hayatın akışını etkileyecek olan bir sürece girilebilir.
- Simetri takınısına sahip olan OKB hastalarında ise eşyaların yanlış şekilde veya düzensiz şekilde sıralanması kabul edilemez bir durumu ifade eder. Sürekli bir düzen hastaların yaşamlarında yer alır. Tüm eşyaların yerlerinde olması gerekir ve düzgün bir şekilde olması lazımdır.
- Dinsel takıntılar ise OKB hastalarında görülebilecek olan bir diğer takıntı türüdür. Kişilerin inandıkları dine göre yasak olan şeylerin yapılması halinde duydukları korkuyu ifade eder. Aynı zamanda dindar olan insanların yasak olan şeyleri yapmaya yönelik olarak hissettikleri duygu ve dürtü şeklinde de ortaya çıkabilir.
- Bir diğer takıntı türünü ise hastaların belirli nir davranışı veya sözü sürekli olarak tekrar etmesi oluşturmaktadır. Sürekli olarak istemsiz şekilde aynı şeyin tekrarlanmasına neden olabilecek olan bir takıntıdır.
- Sayma takıntısı ise çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Sayıların sürekleri yinelenmesi, araba plakalarının sayılması, yoldaki taşların sayılması gibi pek çok şekilde ortaya çıkabilir.
OKB hastalığı takıntıları nedeniyle kişilerin günlük hayatlarına devam etmekte zorluk çekmesine neden olabilir. Bu nedenle bir uzman desteğinin alınması gerekli olur. Doktorların uygun görmesi halinde ilaç ve davranış tedavisi ile iyileşme sürecine geçilmesi beklenir. Tedaviler uzun sürebilir ve ilaçların dozu hastalığın derecesine bağlı olarak değişir.
Ayrıntılı bilgi ve psikolojik destek için Alanya psikolog olarak bizlere ulaşabilirsiniz.