Panik atak, ani şekilde ve yoğun olarak hissedilen korku duygusuna sahip olma durumunda karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Anksiyete bozukluğu olan hastalıkta hastaların endişelenmesi ve korku dolu anlar yaşaması mümkün olur. Genellikle hastalar sahip oldukları endişe ve korku duygularını düzenli olarak hissedebilir. Ortada herhangi bir neden yokken bu duyguların meydana gelmesi mümkün olur. Bu nedenle günlük hayatı oldukça zorlayan bir süreç içine girilebilir. Panik Atak Nedir? sorusuna kısaca yanıt vermeye çalıştık. Şimdi de panik atak belirtileri nelerdir biraz bundan bahsedelim.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Korku ve endişe duygusu hemen hemen herkesin duyduğu oldukça doğal olan bir duygudur. Bu nedenle panik atak olan hastaların bazı belirtileri taşıması gerekir. Korku duygusunun beraberinde getirdiği pek çok belirti ile panik atak hastalığı gün yüzüne çıkabilir. Kendinize panik atak hastası olduğunuzu söyleyebilmek için bazı belirtileri çok fazla gösteriyor olmanız gerekir. Panik atak belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Aniden tuvalete çıkma ihtiyacı hissetmek
- Korku ve endişe halinde birden ateş basması durumu ile karşılaşmak
- Hissedilen duygulara bağlı olarak baş dönmesi ve baygınlık hissi
- Boğuluyormuş gibi hissetmek
- Ölmekten korkmak ve dehşete kapılmak
- Hastalarda görülen titreme
- Kalbin hızlı şekilde atmaya başlaması
- Kulaklarda hissedilen çınlama
- Kuru bir ağıza sahip olmak
- Mide bulantısı hissetmek
- Nefes darlığından şikayetçi olmak
- Hastaların parmaklarında hissettikleri karıncalanmalar
- Hastaların terleme halinde olması
- Vücutlarda hissedilen uyuşma veya iğne batıyormuş gibi bir duyguya sahip olmak
Hastaların bu şekilde belirtiler göstermesi halinde en kısa sürede bir doktor ile iletişime geçmesi gerekir. Panik atakla baş etmek için psikolojik bir sürece başlanabilir. Eğer doktorun uygun gördüğü bir durum ile karşılaşılırsa reçeteli olarak ilaç kullanımına başlanabilir. Hastanın tedavisi esnasında doktorların dikkat ettiği noktalardan biri ise panik atak durumunun ne sıklıkla yaşandığıdır. Çeşitli belirtiler ve belirtilerin ciddiyetine göre hastalara antidepresan ilaçları ile tedavi uygulanmaya başlanabilir. Panik atağın tedavi süreci ise hastalığın belirtilerine göre değişebilir.
Panik Atak Nedenleri Nelerdir?
Panik atak pek çok kişide ortaya çıkabilir. Ancak hastalığın kesin olarak bir nedeni bulunmaz. Panik atak hastası olan kişilerin kesin olmayan nedenler ile hastalığa yakalanma ihtimali bulunur. Böyle bir durumda hastaların kendilerini sakinleştirme ve nöbetleri en az hasarla atlatması gerekir. Panik atak geçiren kişilerin ise atak esnasında yapması gereken şeyler şu şekildedir:
- Panik atak krizi ile savaşmadan kendinizi rahatlatmaya odaklanmanız gerekir.
- Olduğunuz yerden hareket etmeyecek şekilde kendinizi ayarlamanız gerekir.
- Olumlu düşünmeye çalışmak ve kendinizi bir noktaya odaklamanız gerekir.
- Yavaş şekilde derin nefesler alınarak kendinizi daha iyi hissetmeye yönelik olarak çalışmalar yapabilirsiniz.
- Bazı sporların yapılması ile birlikte panik atak belirtilerinin en aza indirilmesi mümkün olabilir. Pilates ve yoga gibi sporlar hastaların rahatlamasına imkan sağlar. Bu nedenle doktorlar tarafından sıklıkla tavsiye edilir.
- Doğru nefes alma ve verme tekniklerinin öğrenilmesiyle birlikte panik atak esnasında en iyi şekilde atakla baş edebilme imkanı bulunur.
- Düzenli şekilde egzersiz ve spor yapılarak stres ve gerginlik hissinin azaltılması sağlanabilir.
- Şekerli olan yiyeceklerin kullanımı panik atakların daha yoğun geçmesine neden olabilir. Bu nedenle düzenli bir şekilde beslenilmesinin yanı sıra bu tür yiyeceklerin tüketilmesinden uzak durulması gerekir.
Panik atak hastaları düzenli şekilde doktorları ile iletişim kurarak hastalığı yenebilir. Öncelikli olarak hastaların durumun ciddi olduğunun farkına varması gereklidir. Bazı durumlarda hastalar ataklarını ciddiye almayabilir. Ancak önerilen tedavi yöntemleri ile kısa süre içinde sonuç alınabilir ve hastalar gündelik hayatlarına devam edebilir. Bu nedenle hastaların belirtilere sahip olması halinde kısa süre içinde doktorlarına başvurması gerekir. Bireysel veya grup terapi hakkında ayrıntılı bilgi için Alanya psikolog ve psikolojik danışmanlık merkezimize başvurabilirsiniz.