Gelişen teknoloji ve yaşam şartlarının zorlayıcı sebepleri kişisel gelişim ve mindfulness gibi kavramları giderek daha önemli bir konuma getirmektedir. Mindfulness nedir, ne işe yarar, nasıl uygulanır gibi konulara yakından göz atalım.
Mindfulness Nedir?
Mindfulness, Türkçe anlamı “bilinçli farkındalık” olarak belirlenen bir kavramdır. Psikoloji alanında bireyin bilinçli farkındalık yeteneğini geliştirmesi ve an’da kalabilmesi için yapılan bazı teknikleri içerir. An içinde kalabilmek, geçmişin kötü anılarından sıyrılmayı ve geleceğin yaratabileceği kaygılardan arınmayı sağlar. Bu sayede birey stres ve duygu durumunu yönetebilme yetisi geliştirir.
Mindfulness, sadece an’da kalma değil; aynı zamanda bireyin şimdiki durumunu gözden geçirerek yaşam amaç ve ideallerini belirleyip kendi geleceğini olumlu yönde inşa etme çalışmasıdır.
Mindfulness Ne İşe Yarar?
Mindfulness, bireye hem psikolojik hem fiziksel olarak iyi hissetme hali kazandırmayı amaçlar. Kişi, psikolojik açıdan güçlü, hayatın neşe, sevinç, mutluluk gibi olumlu yanlarını daha fazla hisseder. Aynı zamanda üzüntü, keder, stres gibi olumsuz yanlarıyla da daha kolay baş edebilme yetisi kazanır.
Dünya çapında sürdürülen araştırma ve çalışmaların kronik ağrı, kronik yorgunluk, diyabet, tansiyon gibi rahatsızlarda iyileşme sağladığı görülmüştür. Elbette mindfulness psikolojik yöntemleri ile tıbbi tedaviler eş zamanlı yürütülmüştür. Kanserli hastalarda, kanser sonrası kendini iyi hissetme oranında artış yaşanmıştır. Dolayısıyla mindfulness hem psikolojik hem fiziksel iyileşmeyi önemseyen bütüncül bir yaklaşımdır.
Mindfulness Nasıl Yapılır?
Ruh, zihin ve beden bir bütündür. Dolayısıyla yemek yeme alışkanlığından, uyku düzenine, hayat tarzından, yaşamı algılama biçimine ve yaşanmışlıklara kadar pek çok durum bireyin psikolojisini etkiler. Çalışma, egzersizler ve meditatif terapiler fiziksel ve ruhsal durumlar gözetilerek yapılır.
Stres, psikolojide, fizikte, günlük hayatta farklı tanımlar içerir. Genel olarak bir canlının dengesini bozan durumdur. Stresli olma hali, uzun süre stres kaynaklarına maruz kalma durumdur.
Stres, her canlının belli dönemlerde karşılaştığı bir durumdur. Ancak farklı canlılar strese farklı tepkiler verir. Söz gelimi yoğun stres ve üzüntü durumu bir bireyi içe dönük hale getirirken başka bir bireyi daha çok kamçılayabilir. Bir bireyde kalp çarpıntısı, ellerde terleme; başka bir bireyde mide ağrısı veya kas gerilmesi yaratabilir. Dolayısıyla stresin birey üzerindeki etkisi değişkenlik gösterir. Mibdfulness ile her tür stresle başa çıkabilme yöntemleri geliştirilir. Bu yöntemler arasında aşağıdakiler yer alır:
- 1. Serbest Bırakma: Serbest bırakma ve olayları kabullenmek iyileşmenin ilk basamağıdır.
- 2. Güven: Kişi kendi duygu ve düşüncelerine göre yaşayarak hayata güvenmeyi sağlar.
- 3. Sabır: Sabretmek, olayların olması gereken olacağını fark ederek yaşamaktır.
- 4. Şefkat: Şefkat ve öz şefkat gelişimi kişinin bilinçli farkındalık haline katkı sağlar.
- 5. Çabasızlık: Hiçbir şey yapmadan var olabilmektir.
- 6. Öz Değer: Her birey periyodik olarak, “kendime nasıl daha iyi bakabilirim? Sorusunu sorarak bulduğu cevapları hayata geçirir.
Mindfulness danışmanlığı, ayrıntılı bilgi ve psikolojik destek için Alanya psikolog sayfamıza sorularınızı gönderiniz.