Her yaş grubunun kendine özgü psikolojik gelişim dönemleri vardır. Bununla birlikte içinde bulunduğu ortama aile yapısına cinsiyete göre de farklı gelişim ihtiyaçları ortaya çıkar. Alanya Çocuk ve Ergen Danışmanlığı için merkezimizde hizmet vermekteyiz.
Çocuk Psikolojik Danışmanlık
Bebeğin doğumundan itibaren bakımını üstlenen kişi ile kurduğu bağ ileride kimyasında yaşamını etkilemektedir. 0-2 yaş ile başlayan güvenli bağlanma ihtiyacı sadece fiziksel ihtiyaçların karşılanması değil, aynı zamanda kendini güvende hissetmek gibi psikolojik ihtiyaçları da içerir. 4-6 yaş okul öncesi dönem ileride kullanacağım tek çok yeteneğin ve bilgi becerinin alt yapısını oluşturmaktadır. 6-12 yaş isterim okula başladığı dönem ve ergenliğe geçiş yıllarına doğru kişilik gelişiminin oturmasında ahlaki ve etik değerlerin de yaygın öğrenin kazanılmasında önemli bir noktadır.
- Duygusal ve davranış problemleri
- Ağlama nöbetleri
- Uyku düzensizliği
- Tuvalet eğitimi / Tuvalet tutma ve altını ıslatma
- Parmak emmesi
- Korku ve kaygılar
- Yalan söyleme durumu
- Çeşitli takıntı ve tikler
- Kendine veya başkasına vurma
- Çalma davranışları
- İçine kapanma
- Kardeşi kıskanma
- Boşanma sürecinde çocuk psikolojisi
- Koruyucu Aile için rehberlik
- Yemek yememe, iştahsızlık
- Gelişim sorunları
- Dikkat eksikliği
- Hiperaktivite
Yukarıdaki maddelerden nitelikler dışında çocuk istismarı ve çocuk ihmali konularında danışmanlık verilmektedir. Bazı durumlarda çocuklarda geç konuşma veya seçici konuşmazlık durumları söz konusu olmaktadır.
Çocuklarda hırçınlık ve öfke huzursuzluk veya aşırı inatçılık durumlarının altında farklı ihtiyaçlar yatabilir. Çocuklar bu durumu Konuşarak değil Çoğu zaman oyun terapisi ve farklı yöntemlerle dışa vururlar.
Okula gitmek istememe okul fobisi sınav kaygısı okul başarısızlığı gibi konular, travma kayıplar ayrılıklar sevilen birinin ölüm ve yas süreci gibi dönemlerde psikolojik danışmanlık almak bu süreci rahatlatmaktadır.
Ergen Danışmanlığı Nedir?
Ergenlik dönemi cinsiyeti toplumun yapısına ailenin yapısına veya bireysel gelişimine bağlı olarak yaş grubu değişebilir. Ortalama olarak 12 – 18 yaş arası ergenlik ve 18-24 yaş arası ilk gençlik yılları olarak kabul edilmektedir. Ergen danışmanlığı, ergenlikte bireyin kendi kişiliğini var etme süreci, kimlik arayışını oluşturma süreci açısından katkılar sağlamaktadır.
Ergenlikte en çok karşılaşılan durumlar Yalnızlık; bu durum Ergenin kendi tercihiyle veya arkadaş bulamadığını düşünmesi durumuyla bir grubun dışına itilmesi hissiyatı ile veya farklı nedenlerle ortaya çıkabilir.
Sık karşılaşılan başka bir ergen durumu ise sosyal görünüş ve kendi dış görünüşünü beğenilip beğenilmeme sinden dolayı oluşan kaygılardır. Bu dönemde ergenler özgüvenlerini ve kişilik gelişimlerini tamamlama sürecinde bazı sancılı anlar yaşamaktadır.
- Ergenlikte aile desteğinin önemi, aileler ergene nasıl davranmalı?
- Ergen ve ailesi arasındaki iletişim eksikliği ve çatışmalar nasıl giderilmelidir?
- Sınav kaygısı / okul fobisi
- Ergenlikte zararlı maddeleri kullanma isteği ve ihtiyacı yararlı alışkanlıklara nasıl dönüştürülür?
- Ergenlikte suç / çalma / okuldan kaçma gibi davranışların nedenleri
- Kaygılar, korkular, davranış problemleri, sosyal kaygılar, anksiyete
Bu maddelerin dışında pek çok alanda ergen danışmanlığı verilmektedir. Alanya psikolog çocuk ve ergen danışmanlığı konusunda tecrübeli ve Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerindeki eğitim seminerlerinden edinilen kanıtlanmış bilgiler doğrultusunda sonuç odaklı yaklaşım sunmaktadır.