Psikolojik Danışmanlık, psikolog tarafından yapılan düşüncelerimizi, hislerimizi, toplum içerisinde diyalog ve ilişkilerimizi, farkına varmadığımız bilinçaltı dürtüler ile sergilediğimiz tutumlarımızı fark ettiren bir keşfetme sürecidir. Çözüm Odaklı Terapi ise bu yöntemlerden sadece biridir.
Keşfetme süresinde amaç; yaşanmış ve negatif duygular oluşturan olayları fark edip, kaynağını görüp çözebilmek, buna bağlı olumsuz duygu ve düşüncelerden kurtulmaktır. Aynı zamanda değiştirdiğimiz bakış açısını hayatımızda uygulayabilmek ve bu yönde motive olabilmektir.
Çözüm odaklı terapi; alışılageldik terapi yöntemlerinden farklı olarak, terapi bitince insanın ulaşmak istediklerine odaklanır. Geleneksel terapide geçmişte yaşanmış olaylar irdelenir ve şu anki yaşantıya olan etkileri üzerine bir bağ kurulur. Çözüm odaklı terapide amaç; geçmişte yaşanan olaylara değil, kişinin şu an bulunduğu duruma ve gelecekte kişinin yapacaklarına hedeflenir.
Psikolog ya da psikiyatrist danışanına, gelecek için ne plânladığını, nasıl birisi olmak istediğini düşünmesini ister. Basamak basamak beraber çalışarak, arzu edilen geleceğe doğru adım atması sağlanır. Çözüm odaklı terapi ilkeleri doğrultusunda, insan yaşantısında değişimin devamlı olduğuna inanılır ve danışandan bu anlamda sağlam amaçlar koyması istenir.
Terapi esnasında sorular genellikle şu çerçevede ilerler:
- Terapiden beklentileriniz nelerdir?
- Beklentiler gerçekleşir ise hayatınızda ne gibi değişiklikler olur?
- Bu beklentileri gerçekleştirmek için ne gibi adımlar atacaksınız?
Terapist danışanının bu sorulara rahatlıkla cevap verebildiğini gördüğünde, değişikliğin başlamış olduğuna inanır.
Çözüm Odaklı Terapi Seansları
Çözüm odaklı terapi , 1980’li yıllarda Amerika’da gerçekleştirilmiştir. Genel olarak 4 ile 10 seans arası düzenlenmektedir. Geçmişi baz almayan bu terapi yöntemi, tamamen anın ve geleceğin çözümü için yapılır. Danışan kişinin istekleri ve buna yönelik bir toparlanma süreci hedeflenir. Hedefle ise danışan tarafından belirlenir. Var olan sorunlu davranış ne ise, o sorunu çözmeye odaklanılır. Danışan olaylara yeni bir bakış açısı geliştirir. Sorun olarak algılanan durum ne ise, var olan kaynaklar ile beraber, güçlü olan taraf ve çözüm için harekete geçirilir.
Danışan ile terapist arasında karşılıklı güven ve dayanışma olmalıdır. Terapistlerin görevi, danışanın sorunlu gördüğü davranış ve tutumlarını değiştirmeyi istemesi ve bunu nasıl yapacağına dair destek olmaktır.
Çözüm Odaklı Terapi ve Yöntemleri
Çözüm odaklı terapi, geleneksel terapi yöntemlerinden farklı bir yolla ilerler. Terapi yöntemleri ile ilgili bilgi verecek olursak, şöyle bir sıralama yapılabilir:
- Danışanın kişisel görüşünü, diğer insanlarla ilgili düşüncelerini, tartışmak için ruhsal durumun gözlemlenebilmesi adına, derecelendirme soruları tekniği kullanılır. 0 ve 10 arası puanlar verilir ve danışanın gelişme durumu gözlemlenir.
- Danışan gerçekçi ve somut hedefler oluştururken, yetersiz kalıyor ise, mucize soru tekniği ile hedeflerini somut olarak belirlemelerine yardımcı olur.
- Danışanın sorun yaşamadığı durumlarda, sergilediği tutumların farkına varması istisnai sorular tekniği ile sağlanır.
- Danışanın olumlu yönlerinin onaylanması yani iltifat tekniği kullanılır.
- Davranışa yönelik olarak aileye sürpriz hazırlanması için teşvik edilir. Terapi dışına çıkarak ortaya çıkan olumlu durumları gözlemlenir.
- Danışanın herkes gibi problemleri olabileceğini ve bunun normal olduğunu fark ettirip, sükûnetle bu sorunları ele almaları sağlanır.
- Danışanın yaşadığı bir olayı, olumlu, olumsuz taraflarını bir kâğıda dökmesi ve bu kâğıdı duyguları ile beraber yakması istenir.
- Danışanın ilk seans bitince çevresini gözlemlemesi, ilişkilerinde hep olmasını istediği şeyleri düşünüp not alması istenir.
- Danışanı terapiye iten olayın, sorunun ne olduğu tespit edilir.
- Danışanın yaşantısında yanlış giden şeyleri değiştirmek için, bir şeylerde değişiklik yapması gerektiği anlatılır.
- Danışana kendinden bahsettirecek sorular sormak, kişinin kendini ifade edebilmesi sağlanır.
- Sorun çözüldüğünde hayatının nasıl gideceğine yönelik sorular sorulur.
Bireysel veya grup terapi hakkında ayrıntılı bilgi için Alanya psikolog ve psikolojik danışmanlık merkezimize başvurabilirsiniz.