Terapi, kişilerin psikolojik olarak yaşadığı bir takım problemlerden kurtulmak için uzman kişiler ile konuşmasına verilen addır. Terapiye ihtiyaç duyulma sebepleri kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Bunların yanı sıra, terapi süresi ya da nasıl bir terapi yöntemi uygulanacağı da yine kişilerin ihtiyaçlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Özellikle özgüvensizlik, panik atak, kaygı, korku ve öfke gibi olumsuz duygular kişilerin yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkiler. Fakat uzman bir psikoterapist ile iletişim içinde olarak kişilerin destek görmesi duygusal açıdan rahatlamalarına ve bu olumsuz duyguların üstesinden kolay bir şekilde gelmelerine yardımcı olur.
Terapi Türleri Nelerdir?
Kişilerin terapi görme sebepleri farklı olabilir. Bundan dolayı da herkese aynı terapi yöntemi uygulanmaz. Kişilerin ihtiyaçları doğrusunda hem bireysel hem de gruplar halinde terapiler uygulanabilir. Fakat sadece tek bir terapi yöntemi yerine birkaç terapi yöntemi de uygulanabilir. Terapiye ihtiyaç duyan kişilere sıklıkla uygulanan terapi türleri şu şekilde belirtilmiştir;
- Bilişsel – Davranışçı terapi: Bu terapi yöntemi depresyon, bipolar ve anksiyete bozuklukları yaşayan kişiler için uygulanan bir yöntemdir. Kişilerin hem düşünce hem de davranışları üzerinde olumlu değişikler yağmaya yöneliktir.
- Kişiler arası terapi: İletişim ve ilişki kurma sorunu yaşayan kişilerin bu yönünü geliştirmek için uygulanan terapi yöntemidir.
- Aile terapisi: Aile içindeki problemlerde aile üyelerinin birbirleri ile iyi bir iletişim kurmasına yönelik uygulanan bir terapi yöntemidir.
- Psikodinamik terapi: Bu terapi yöntemi kişilerin bilinçaltında yatan olumsuz düşünceleri değiştirmeye yönelik uygulanır.
- Sanat terapisi: Duygularını kolay bir şekilde ifade edemeyen kişiler için müzik, resim ya da dans aracılığıyla uygulanan bir terapi yöntemidir.
- Psikoeğitim: Kişilerin hem ruhsal hem de duygusal olarak bir terapiye ihtiyaç duyabileceklerini öğretmeyi amaçlar.
Psikoterapinin Faydaları Nelerdir?
Psikoterapi, pek çok kişinin ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Kişiler fiziksel olarak bir sorun yaşadıklarında bir uzmana görünebilirken ruhsal ya da duygusal olarak bir sorun yaşadıklarında kolay bir şekilde bir uzmana görünemezler. Fakat psikoterapinin sorun yaşayan kişiler üzerinde olumlu açıdan pek çok etkisi vardır. Gerek bireysel yaşanılan içsel çatışmalarda gerekse çevre ile kurulamayan iletişim ve kötü ilişkilere faydaları vardır. Kişiler için psikoterapinin faydaları şu şekilde belirtilmiştir;
- Öfke ya da korku gibi baskın duygular ile başa çıkabilme
- Problem çözme yeteneğini geliştirme
- Özgüvensizlik ile başa çıkabilme
- Sosyal ya da romantik ilişkilerinde iletişim sorununu çözebilme
- Olumsuz duygu ve düşüncelere engel olabilme
- Zorlu bir süreçte ya da ağır travmatik olaylar karşısında güçlü kalabilme
Psikoterapiye İhtiyaç Duyan Kişiler
Hemen hemen pek çok kişinin terapiye ihtiyacı vardır. Fakat pek çok kişi daha ağır bir şeyler olduğundan terapiye gidildiğini sanır. Sanılanın aksine pek çok konuda terapiye gidilebilir. Terapiye gitmek hem duygusal hem de mental olarak bir rahatlama sağladığından dolayı herkesin istediği zaman gidebilir. Fakat genel olarak terapiye ihtiyaç duyan kişiler şu şekilde belirtilebilir;
- Nevrotik Hastalar
- Psikotik hastalar
- Kişilik bozuklukları
- Yas reaksiyonları
- Alkol madde kullanımı
- Adli vakalar
- Gelişim için gelenler
- Eğitim amacıyla terapi alanlar
Psikoterapist
Psikoterapist, terapiye ihtiyaç duyan kişilerin kendilerinin farkına varmalarını ve hem duygusal hem de mental olarak yaşadıkları sorunları konuşarak çözmelerini sağlayan kişilerdir. Psikoterapist, hastasının ilk olarak ne tür bir sorun yaşadığını belirleyerek ona uygun bir şekilde terapi yöntemi uygular. Kişilerin duygu ve düşüncelerini gizli tutarak mahremiyetini korur. Kişilerin düşünce ve davranışlarının olumlu yönde gelişmesini sağlayarak teşvik edici konuşmalarda bulunur. Böylece terapi sonunda kişinin düşünce duygusal açıdan rahatlamasına yardımcı olur.
Ayrıntılı bilgi ve psikolojik destek için Alanya psikolog olarak bizlere ulaşabilirsiniz.