Günlük hayatımızda yaşadığımız yoğun stresle birlikte psikolojik travma dilimize yerleşmiştir. Öte yandan baktığımızda psikolojik travma sanılan gibi basit bir olay değildir. Bu durumu yaşayan insanlar mental açıdan oldukça kötü bir duruma düşmektedir. Kısacası yaşadığımız her psikolojik sorun bir travma değildir. Psikolojik travma yaşadığımızda günlük yaşantımızın içerisinde büyük değişiklikler olmaktadır.
Beynimiz çalışma prensibi olarak yaşanılan kötü olayları unutma eğilimdedir. Bu, evrimin bizlere getirdiği oldukça önemli bir özelliktir. Aksi halde sürekli kötü anılarımızla beraber yaşamak insana zarar verecektir. Çoğu durumda, beynimiz bu özelliğini çok güzel bir şekilde kullansa da yaşanılan bazı olaylar beynimizin bu özelliğini devre dışı bırakabilmektedir. Bu durum psikolojik travma olarak bize yansır.
Psikolojik travmalar nelerdir denildiğinde çok geniş bir cevap bizleri karşılayacaktır. Kısaca anlatmak gerekirse yaşanılan bir olayın, kişinin psikolojik sınırlarını zorlamasıyla oluşur. Deneyim sonrası korku ve dehşet içine düşmek, olay hatırlanınca yoğun panik ve kaygı duygularına maruz kalmak psikolojik travmanın belirtileridir. Bu olaylar doğal afet, şiddet veyahut taciz gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
Psikolojik Travmanın Sebep Olduğu Hastalıklar
Travmanın yol açtığı ruhsal sıkıntılar her insanda farklı olabilmektedir. Bu ruhsal bozuklular içerisinde çeşitli depresyonlar, kaygı ve anksiyete yoğun olarak belirti vermektedir. Psikolojik travma türleri ciddi bir sorundur ve kişinin gündelik hayatını tepe taklak edebilmektedir.
Bipolar bozukluk psikolojik travmanın yol açtığı önemli sorunlardan biridir. Bu hastalığın diğer adı manik-depresif olarak bilinmektedir. Kişi bu hastalığın etkisindeyse günlük yaşantı içerisinde çok fazla iniş-çıkış yaşamaktadır. Okul hayatında, iş ortamında veyahut sosyal ilişkilerinde bipolar bozukluk sorun yaratabilmektedir.
Bir diğer psikolojik travma etkisi anksiyetedir. Bu rahatsızlık son yıllarda toplum içerisinde yoğun olarak gözükmektedir. Anksiyete görülen kişiler sürekli kaygı halinde bulunur ve panik ataklar geçirebilmektedirler. Gündelik yaşantıyı olumsuz yönde etkileyen bu durum, sosyal ilişkileri ve işlerinizi etkileyebilmektedir.
Bu tür hastalıkların yanında çeşitli durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Depresyon, panik bozuklukları, obsesif-kompulsif bozukluk ve sosyal fobi de psikolojik travma sonucu sonrasında yaşanılan sorunlar arasındadır.
Psikolojik Travmanın Oluşma Aşamaları
Psikologlar ve psikiyatrlar psikolojik travmanın oluşumu konusunda yıllardır çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalar sonucunda insanlar yaşadığı bir mental sarsıntıya 5 aşamada karşılık vermektedir. Kötü bir olayın neden travma olduğu tam olarak bilinmese de bu aşamalar psikolojik travma konusunda ışık tutmaktadır.
İlk aşamada insanlar yaşadığı olayın etkisi altında kalır ve buna etki bölümü denmektedir. Kaygı ve korku kendini bu aşamada göstermektedir. İkinci bölüm, kahramanlık aşaması olarak adlandırılmaktadır. Bu dönem içerisinde kişi yaşadığı felaketin sonuçlarıyla hem fiziksel hem de psikolojik olarak savaşmaya çalışırken zaman içerisinde bir tükeniş hisseder. Üçüncü aşama balayı adını almaktadır. Bu bölümde birey, yaşadığı sorun karşısında çevresindeki insanların yardımlarından dolayı minnettarlık duyar. Dördüncü aşama ise balayı bölümünün tam tersi olmaktadır.
Yeniden yapılanma aşaması ise 5. dönemdir. Sorun üzerinde yaptığı algılamalar gerçekçi bir zemine oturtulur ve birey çözüm için sorumluluk almaya çalışır. Bu durumum ortaya çıktığı dönemde başvurduğu tedaviler de olumlu sonuç verebilmektedir.
Psikolojik Travmadan Nasıl Kurtuluruz?
Ruhsal durumunuz sizin psikolojik travma karşısında nerede olduğunuzu anlatmaktadır. Bu sebeple ruhsal durumunuz iyi bir noktadaysa travmanın etkisi büyük ölçüde geçmiş demektir. Psikolojik travma ve tedavisi temel olarak başka insanlarla iletişime geçmekle olmaktadır. Karşınızdaki kişiler tarafından anlaşılmak ve konu üzerinde temas kurabildiğinizi hissetmeniz sizi rahatlatacaktır. Psikoterapiler de bu noktada oldukça yardımcı olmaktadır. Profesyonel kişiler tarafından aldığınız yardımlar hızlı ve daha etkili bir şekilde travmadan kurtulmanızı sağlamaktadır.
Ayrıntılı bilgi ve psikolojik destek için Alanya psikolog olarak bizlere ulaşabilirsiniz.