Panik Atak ile Başa Çıkmanın 8 Yöntemi

Son zamanlar da toplumda panik atak ya da panik bozuklukyaygınlaşmıştır. Kişinin hiç beklemediği ve herhangi bir problem yaşamadığı zamanlarda ortaya çıkabilen bu ataklar; göğüs ağrısı veya baş dönmesi olarak kendini gösterebilir. Çarpıntı, titreme, terleme, ateş basması, mide bulantısı ve kollarda uyuşma ile devam edebilir. Günlük hayatında, görünürde tehlike yokken, ani; çarpıntı, göğüs rahatsızlığı, nefes darlığı ve kas gerginliği, sıcak basması, soğuk terleme, titreme, baş dönmesi, mide bulantısı ve his kaybı baygın. Her an yaşanabilecek gibi görünen bu yoğun korku ve endişe hali, kalp krizi, felç, cinnet ve ölümün habercisi olarak görülebilir. Yoğun korku ve kaygı ile birçok fiziksel semptomun eşlik ettiği bu duruma “panik atak” denir. Panik atak, vücudun koruyucu sistemlerinin bilinçli veya bilinçsiz olarak tetiklenmesidir.

Panik Atak ile başa çıkma daha önce atak geçirmiş kişiler için oldukça önemli bir konudur. Her insan belli dönemler de ya da beklenmedik anlarda panik atak geçirebilir. Panik bozukluk durumunda ise panik atağın sık sık tekrarlaması ve panik atak geçirme korkusu ile günlük hayatını yaşayamaz, hayatın da değişiklikler yapmak zorunda kalırsa, sosyal hayatını sürdürmekte zorluk çekiyorsa bir ruh sağlığı profesyonelinden yardım alması gerekebilir. Panik Atak ile başa çıkma ile ilgili neler yapabilirsiniz? Sizlere yardımcı olacak bir kaç maddeyi derledik.

Panik Atak İle Başa Çıkma 

  • Panik atağın sonucu hakkında endişelenmek, kaçınma davranışını teşvik eder. Kaçınma davranışları kalıcı endişeye neden olur. Bu şekilde bir döngü başlar ve pekişerek devam eder. Panik atak ile başa çıkmak için bu döngüyü fark etmeliyiz. 
  • Uyku düzeninize dikkat edin. Düzenli egzersiz yapın. Zaman zaman dikkatinizi dağıtmaya, kendinizi ve bedeninizi dinlememeye çalıştıkça kaygınızın giderek azaldığını göreceksiniz. Kendine odaklanmamak ve bedeninin dinlememek panik atak ile başa çıkmada oldukça etkilidir.
  • Çevrenize bakın ve gördüğünüz üç şeyin ne olduğunu söyleyin, dokusuna ve renklerine odaklanın bunları tanımlamaya çalışın. Sonra duyduğun üç sesi söyle. Son olarak vücudunuzun üç bölümü vardır; bileklerinizi, parmaklarınızı ve kollarınızı oynatın. Panik atağı hissettiğiniz anda bu 3-3-3 kuralını uygulamak, sakinleşmenize ve zihninizde oluşan endişeli düşüncelerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
  • Derin nefes almak sakinleşmenize yardımcı olabilir. Farklı egzersizlerde olduğu gibi, belirli sayıda nefese odaklanma konusunda endişelenmenize gerek yok, nefesleriniz derin ve eşit. Böylece sakinleşebilir ve yeniden odaklanabilirsiniz.
  • Panik atak sırasında hareket etmek yardımcı olabilir. Yürüyüş, atağınızın başladığı ortamdan çıkmanıza ve ritmik yapısı nedeniyle nefesinizi düzenlemenize yardımcı olabilir. Ek olarak, egzersiz sırasında salgılanan endorfin, ruh hali ve rahatlama için iyidir.
  • Bir fincan kahve, en sakin insanlarda bile endişeye ve mide rahatsızlığına neden olabilir. Panik atak geçiriyorsanız veya geçirme riskiniz varsa kahve, enerji içecekleri, tütün ve diğer tüm uyarıcılardan uzak durmalısınız. Bunun yerine papatya çayı gibi sakinleştirici bir sıcak içecek tercih edilmelidir.
  • Çevrenizdekilere endişenizi anlatmak, gerçeği kavramanıza yardımcı olabilir. Bu da panik ataklarda esnasında tek başına olma hissini azaltabilir. Ayrıca size yardım etmek için birilerinin olması sizin için sakinleştirici bir ortam yaratmasını sağlar.
  • Panik atağınız tekrarlayıcı ve şiddetli ise profesyonel yardım almanız sizin için iyi olabilir.

Ataklarla kendini hatırlattıkça, kişiler ataklar arasında gerginlik, huzursuzluk ve anksiyete dönemleri ile her an yeni atakları beklemeye başlarlar. Bu kaygılı beklemeye beklenti anksiyetesi denir. Bu kaygıya ek olarak, ataklar genellikle belirsiz bir zaman ve yerde gerçekleşeceği düşüncesidir. Kişi evde kimse yokken kalp krizi geçirmekten, hastanede ölmekten, kontrolünü kaybetmekten ve delirmekten ve kendine veya sevdiğine zarar vermekten korkar. 

Bir süre sonra ataklar sırasında olacağını düşündükleri kötü senaryolarla ilgili bazı önlemler almaya başlarlar ve  panik ataklarla mücadele için alkol, uyuşturucu kullanabilirler.  Panik atak ile başa çıkmak için uygulayabileceğiniz daha pek çok yöntem vardır. Ama bu alanda size destek verebilecek bir uzmandan yardım almak ve sorunlarınızı birlikte aşmak, kullandığı teknikler, yöntemler işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Sizin için ve getirdiğiniz sorun için en iyi yöntemin belirlenmesi, bu süreci daha hızlı aşmanızı sağlayabilir.

Daha detaylı bilgi almak için Alanya Psikolog  ve Alanya Psikolojik Danışmanlık Merkezi ulaşabilir veya bizleri ziyaret edebilirsiniz.