Evlilik ve Çift Terapisi

Evlilik terapisi, çift terapisi ve ilişki terapisi, bireylerin birbirleriyle geliştirdikleri yakın ilişkileri desteklemek için tasarlanmış benzer yöntem ve kavramlardır. Aile bireylerinin alkol veya uyuşturucu madde kullanması, cinsel sorunlar, yeme bozuklukları, çocuk ve ergenlerde davranış bozuklukları veya sorunları, duygusal istismar, ihmal ve şiddet, boşanma veya ayrılık kararları Evlilik veya ilişkilerin düzelmesi gibi farklı duygusal ve psikolojik problemlerde evlilik terapisine ihtiyaç duyulabilir.

Evlilik ve çift terapisi, ilişkide olumlu bir değişiklik meydana getirmek için çiftler veya tüm aile arasındaki yakın ilişkilerin incelendiği bir psikoterapi dalıdır. Çift terapisinin temel amacı, çiftlerin kendilerini ve birbirlerini daha iyi anlamalarına ve ilişkilerinde hedefe yönelik değişiklikler yapmalarına yardımcı olmaktır. Terapi her iki eşi olduğu kadar çekirdek aileyi de kapsıyorsa aile terapisi olarak adlandırılır ve çiftler arasındaki sorunlardan çok aile üyeleri arasındaki ilişkilere odaklanır. Aile terapisi uygulamasında odak bazen çiftler arasındaki ilişkiye kayabilir. Bu durumda çocuğun sürece dahil edilip edilmemesi konusunda bir terapistin görüşünün alınması önemlidir. Günümüzde çiftlerin birbirlerinden beklentileri, mutluluk istekleri, kadın erkek ilişkilerinin asgari standartları ve profesyonel yardıma olan ihtiyacı arttırmaktadır. 

Evlilik ve Çift Terapisi Terapisi Nasıl Uygulanır?

Evlilik ve çift terapisi uygulamasında kullanılabilecek birkaç farklı yaklaşım vardır. Bazı terapi uygulamalarında tüm aile bireyleri aynı seansta bir araya getirilirken, bazı uygulamalarda ise bir veya birden fazla aile üyesi ile sadece bir çift seansa getirilebilmekte ve sırayla seansa olabilmektedir. Öte yandan, bazı durumlarda terapiye çekirdek aile dışından da katılım gerekebilir. Büyükanne ve büyükbaba aile üyeleriyle yaşıyorsa, seansa alınabilirler. Ayrıca çocuk odaklı aile terapisi uygulamasında, uzmanın gerekli gördüğü durumlarda çocuğun öğretmeni, danışmanı veya sosyal hizmet uzmanı da görüşmelere katılabilir. Aile ve çift terapisi vakadan vakaya değişmekle bu nedenle seans sayısını önceden vermek oldukça zordur. Seans süresi vakaya ve seansa alınacak kişilere göre 50 ile 80 dakika sürebilir. Hastanelerde veya özel kliniklerde/merkezlerde yapılır.

Aile Terapisine Ne Zaman Başvurmalıyım?

Hiçbir ilişki mükemmel değildir, olamaz da. Önemli olan bu durumu ve sorunu nasıl ele aldığımız, stratejilerimiz ve ilişkilerimizde sorun yaşamaktansa bunları çözüp çözemeyeceğimizdir. Evliliğimizde sorun yaşamamız normaldir. Bazen bir ilişkide bu sorunları çözebilirken, bazen o kadar karmaşıklaşıyor ki içinden çıkamıyoruz ve çözmekte zorlanıyoruz. Sorunları çözmeyen partner; ilişkide karşılıklı olumlu duyguların azalması, cinsel yaşamı olumsuz etkileme, yoğun tartışmalar, memnuniyetsizlik, iletişim kaybı gibi sorunlar yaşar. Çiftler birbirini seviyorsa ve evliliklerini veya ilişkilerini sürdürmeyi kabul ediyorsa, onları bu sorunları çözmeye motive etmek önemlidir. Sorunların çözülmediği bir evlilikte boşanma ve ayrılıklar olabilir, ancak diğer bir seçenek de mevcut sorunları çözmek için adımlar atmak ve bu konuda yardım almaktır.

Tüm bunların yanında aile, çift ve evlilik terapisi için baş edilemeyen, içinden çıkılamayan durumların olması da gerekmiyor. Çiftlerin iletişimlerini ve bağlarını güçlendirmesi, ilişki kalitesinin artması ve bir uzmandan yardım almak istemeleri sonucu aile danışmanlığı hizmeti alabilirler.

Evliliğe hazırlık aşaması, çiftlerin kök aile sisteminden (kendi ebeveynleriyle birlikte yaşadıkları dönem) getirdikleri anlayış ve kalıplar dikkate alındığında aslında iki farklı aile sisteminin birleşmesi olarak düşünülebilir. İki aile sisteminin uyumluluğu; farklılıklarını ve ortaya çıkan sorunlarla başa çıkma becerisini içerir. İlişki ve evlilik terapisinin hedeflerinden biri, bir eşin ailesinden inançlara, değerlere, mesafelere ve sınırlara dayalı olarak esneme ve uyum sağlama yeteneğini geliştirmektir. Eşler, kök aileden alışık oldukları düzeni korumaya çalıştıkları için bu geçiş döneminde zorlanabilirler. Bu geçiş süreci farklı çelişkileri de beraberinde getirebilir. Çift ve evlilik terapisi, bireylerin kendi ilişki kalıplarını tanımalarını ve bu tür çatışma durumlarında kök aile sistemindeki bu durumun eş ilişkisine nasıl yansıdığını anlamalarını sağlar.

AİLE İÇİ SORUNLAR

Aile içinde yaşanan bazı sorunlar şunlardır;

  • Aile İçi Şiddet
  • Ekonomik Sorunlar
  • İletişim Sorunları
  • Boşanma
  • Aile içi İstismar
  • Çocuk ve Ergenlerde Davranış Sorunları
  • Bağımlılık Nedeniyle Ayrılamama vb.

Sorunun kaynağı ne olursa olsun, her aile üyesinin işleyişini büyük ölçüde etkiler. Aile üyeleri süreç boyunca sağlıklı bağlar kurmazsa, gerginlik herkesin fiziksel ve zihinsel sağlığına, ilişkilerine ve günlük iş yapma becerisine zarar verebilir. Aile Danışmanlığı, ailelerin sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak için geliştirilmiştir.  Ailenin iletişim şekline ek olarak, aile yapısını etkileyebilecek kişisel sorunları da değerlendirir. Danışmanlık sırasında aile üyelerinin birbirlerini daha iyi anlamalarını, etkili iletişim kurmalarını, problem çözme becerilerini geliştirmelerini, kriz durumlarına yanıt vermelerini ve değişim için daha olumlu çaba göstermelerini sağlayın. 

Evlilik ve çift terapisi hakkında detaylı bilgi almak için Alanya Psikolog  ve Alanya Psikolojik Danışmanlık Merkezine ulaşabilir veya bizleri ziyaret edebilirsiniz. Kadromuzda bulunan Uzman Klinik Psikolog Hulusi SARIKADIOĞLU ve Alanya Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Gülderen AKDAĞ’dan profesyonel bir yardım alabilirsiniz.